16 Aralık 2010 Perşembe

BI araçları: Excel ve SharePoint 2010 için Power Pivot

Veri analizi, günümüz iş zekâsı çözümlerinin en temel bileşenidir. Veri analizi ile uğraşmanın istenmeyen kısmı ise çok büyük miktardaki veriyi işlerken geçen sürenin çok uzun olması. İyi sayılacak donanım ve yazılım gücüne sahip serverlar da bile bu süre tahammül edilemeyecek kadar uzun olabilmektedir.

İste bu noktada karsımıza karar destek mekanizmalarını besleyen ve veri kaynaklarına ulaşmanın kestirme çözümleri karşımıza çıkmaktadır. PowerPivot bu bağlamda Excel 2010 sürümüne ilişkin bir eklenti olarak kullanılabilir. Kendi küçük fakat yaptığı iş büyük olarak nitelendirilebilecek bu bileşen basit yapısı ile karar alanlara kendi başlarına işlenmiş veriyi analiz etme imkânı sunmaktadır. İşlenmiş veri ile kast edilen ise OLTP veritabanlarından veri ambarı şeklinde derlenmiş bir yapının var olmasıdır.

Olap küplerinin kullanıldığı ve veri akışının süreklilik gösterdiği analiz ortamlarında örnek olarak 50 GB bir veriyi işlemeye kalktığınızda ilk karşınıza çıkacak olan sorun verinin process edilmesi ve aktarılması esnasında geçen süredir. Kaldı ki bu process’in tekrarlanma sıklığı da veri tabanı yöneticileri için ciddi bir zamanlama kritiğidir.
Powrpivot bileşenine geri dönersek; bu bileşenin bize sağladığı en önemli özellik ise veriyi çekme esnasında ortalama yüzde 10 gibi bir oranda sıkıştırarak 5 GB seviyelerine çekmesi ve kayıt yeri olarak ise disk yerine belleği kullanmasıdır. Hal böyle olunca disk yazma süresi ortadan kalkmakta ve veri aktarımında geçen süre çok aza inmektedir. Birde excel'in kullanım kolaylığını düşünürsek bu aracın gerçekten büyük iş yaptığını göreceğiz. Unutmadan söylemek gerekir ki bu bileşen SharePoint’lede entegre olabilmektedir. Bu sayede Enterprise Portal uygulamalarında çok ciddi kullanım kolaylığı sağlamaktadır.


PowerPivot Excel alt yapı olarak şu bileşenlere ihtiyaç duymaktadır.

Veri tabanı
Microsoft Office 2010 Excel
Excel PowerPivot Add On

Bu üç bileşene sahip olduktan sonra aşağıdaki linkten PowerPivot bileşenini inceleyebilir ve 32 ve 64 bit seçeneklerinden uygun olanı indirip kullanabilirsiniz.


http://www.powerpivot.com/index.aspx




İrfan KOÇYİĞİT



ETG
Microsoft Gold Partner / Dynamics AX 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder